Pavel Proca

Aplaudați-mă cu palma pe obraz
… acesta este titlul unei cronici teatrale semnate de Pavel Proca. Un titlu dureros atingând cu palma obrazul timpului, ce ne-a despărțit de neegalabilul nostru coleg în ale literelor și viziunii teatrale. Mereu sobru și gânditor despre cum să evolueze teatrul național, anume astfel, Pavel Proca, persistă în memoria celor care l-au cunoscut și i-au aplaudat talentul. Fie în biroul său, în scenă sau la un pahar de vorbă colegială Pavel Proca domina prin forța inteligenței. Aflându-te alături de el te cuprindea fascinația, prin ardearea de a sluji Teatrul, până la osu-i, până la dezlegarea conflictuală…în numele Artei. Pavel nu era omul compromisului, dacă asta cerea evoluția scenei. Născut la începutul lui aprilie, în zodia guvernată de Martie, acest luptător de exelență teatrală rămâne a ne fi ghid spiritual iată deja 18 ani de la trecerea-i la cele veșnice. În vizorul publicului larg readucem din Enciclopedie biografia regretatului nostru coleg:

PROCA, Pavel (01.04.1947, s. Ghiliceni, Telenești, RSSM, URSS – 07.06.2012, Chișinău, înmormântat pe Aleea Actorilor din cimitirul din Bălți), filolog, publicist, critic de teatru. Membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova. Membru al Uniunii Teatrale din Moldova. Studii: Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova (1965-1970). În anii 1983-1986 și 1987-1990 face stagii de critică teatrală și secretariat literar la Moscova. Și-a început activitatea în calitate de profesor de limba și literatura română la Școala Medie din Țibirica, Călărași (1970-1971). Între anii 1972 și 1974 este șef al trupei la Teatrul Național Vasile Alecsandri din Bălți. Mai apoi devine secretar literar (1975-1988), director / director artistic și iarăși secretar literar (1989-2008). Are numeroase articole în diverse publicații din R. Moldova (Masca, Teatracție, Info-Masca, Literatura și arta, Timpul, Jurnal de Chișinău, Flux, Săptămâna, Basarabia, Viața Basarabiei, Prezident, Semn). Debut editorial cu monografia despre teatrul din Bălți „Un sfert de veac în luminile rampei” (1988). Semnează volume de critică și eseuri teatrale, portrete ale actorilor și regizorilor: „Aplaudați-mă cu palma pe obraz”, „Portrete cu jobenu-n jos”, „Mă rog să pardonați”, „Eu sunt cel mai singur…”, „O mască tremură-n oglindă”, „Spovedania unui histrion”, „Îndepărtate alte timpuri”, „Și noi eram o ceată tristă”. Membru al diverselor jurii de specialitate la festivaluri naționale de teatru. Laureat al săptămânalului „Literatura și arta” (2001); Premiul „Gheorghe Cincilei” al Teatrului Municipal „Satiricus” din Chișinău (2003). La galele Premiilor UNITEM a fost desemnat de mai multe ori criticul anului.

Lui Pavel Proca, celui mai luceferist critic pe care l-a dat pământul Basarabiei. Dar nu mă așteptam să vină acest „luceafăr” al criticii tocmai la Bălți. Încă un miracol basarabean. Ce frumos e că te avem: deci, nu e totul pierdut în cultura noastră… Ion Ungureanu „Teatrul vieții mele”, Chișinău, 2011

Urmăriți-ne în rețelele sociale
Facebook

Youtube

Instagram

Anunțuri
Ordin cu privire la aprobarea condițiilor de acces pe proprietate publică aflată în gestiunea I.P. Teatrul Național de Stat „Vasile Alecsandri”

AVIZ DE REORGANIZARE

Locuri de munca
Angajări actori

Contacte și administrație
Director general
VEACESLAV (SLAVIAN) VLAD Artist al Poporului
Director artistic
Constantin Stavrat Artist al Poporului
Adresa
3100 mun. Bălți, Piața Vasile Alecsandri 1
Telefon
+373 (231) 2-00-05
Rezervarea biletelor
+373 (231) 2-20-83
E-mail
tnb@tnb.md
Sponsorii