Anatol Pînzaru la 1 septembrie maestrul ar fi împlinit 83 de ani

Anatol Pînzaru, personalitate marcantă a municipiului Bălți prin impactul major regizoral de circa 90 de spectacole montate a educat generații întregi de actori la Teatrul Național „Vasile Alecsandri”.

Stilul regizoral al lui Anatol Pînzaru, Artist al Poporului („Sărmanul meu Marat” de A. Arbuzov, „Trei crai de la răsărit” de B-P. Hasdeu, „Despot-Vodă” de V. Alecsandri, „Străinul” de P. Cărare etc.) este adecvat fondului de idei al dramaturgului, utilizând variate mijloace scenice (realiste, groteşti, muzicale ş.a.). În repertoriul său figurau valori ale dramaturgiei universale şi naţionale.Trăsătura specifică a artei profesate de Anatol Pînzaru o reprezintă caracterul pronunţat popular, democratic al spectacolelor sale, care sunt întotdeauna înţelese de spectator, fiind deosebit de apropiate de viaţă, de folclor, de sufletul şi modul de percepţie estetică ale omului. Artistul a murit la 12 august 2007

Pavel Proca, critic de teatru, a declarat pentru o agenţie de ştiri că, ,,odată cu moartea lui Pînzaru, în teatrul moldovenesc s-a creat un gol. A fost una dintre figurile marcante ale teatrului naţional, Pînzaru fiind cel care i-a adus pe scena teatrului bălţean pe clasicii dramaturgei universale, române, precum şi pe dramaturgii contemporani ”.

În memoria regizorului, autorităţile bălţene instalează o placă comemorativă pe peretele blocului unde a locuit; unei străzi din municipiu i-a fost dat numele maestrului ; UNITEM-ul a instituit Medalia ”Anatol Pînzaru„.

Urmăriți-ne în rețelele sociale
Facebook

Youtube

Instagram

Anunțuri
Ordin cu privire la aprobarea condițiilor de acces pe proprietate publică aflată în gestiunea I.P. Teatrul Național de Stat „Vasile Alecsandri”

AVIZ DE REORGANIZARE

Locuri de munca
Angajări actori

Contacte și administrație
Director general
VEACESLAV (SLAVIAN) VLAD Artist Emerit
Director artistic
Constantin Stavrat Artist al Poporului
Adresa
3100 mun. Bălți, Piața Vasile Alecsandri 1
Telefon
+373 (231) 2-00-05
Rezervarea biletelor
+373 (231) 2-20-83
E-mail
tnb@tnb.md
Sponsorii