Cum se fac poveștile…lui Ion Ambrosi

Cum se fac poveștile…lui Ion Ambrosi
Teatrul Național „ Vasile Alecsandri” pregătește pentru copii un nou spectacol. Chiar și scena e nerăbdătoare să găzduiască o poveste, care să bucure copiii. Mai rămân zile numărate până muzica, dansul, decorul, desigur și aventurile să aducă feerie atmosferei teatrale. Dar cum se fac poveștile? Cine participă la întruparea lor în scenă? Aceste întrebări le-am adresat actorului și regizorului Ion Ambrosi , nominalizat la Gala Premiilor UNITEM 2019 la capitolul„pentru cel mai bun spectacol al Teatrului de păpuşi” și actualmente invitat pentru a monta o piesă la Bălți.
Ion Ambrosi: Mă întrebați cum se întâmplă să ajungă un matur de la impulsul a iubi basme în chiar însăși creatorul întruchipării de povești? De unde această atracție? Actor fiind de 20 de ani în carne, oase și spirit la Teatrul de Păpuși „Licurici”am absorbit atâta vrăjitorie artistică, încât era absolut logic să detonez și regizoral. Spectacolul care acum e pe ultima linie de apariție la Naționalul de Bălți va fi al 6-lea la număr. Surpriza cea plăcută și mult prea importantă este că acesta-i primul, montat într-un teatru dramatic și primul – dedicat sentimentului de iubire. Nu e deloc simplu să găsești o poveste: frumoasă, autentică, originală și de ce nu? Picantă. Povestea „Prințesa Purcică” am avut-o de mai mult timp în sertarul meu vrăjitoresc, o piesă adaptată de dramaturgul și poetul Dumitru Crudu. Se potrivea cu jocul actoricesc fără a mânui păpuși. O poveste rimată, cu 10 actori, care explorează spațiul scenei în chenarul aventurii unei prințese, a unui copil de fapt mofturos care are de escaladat propriul eu întru împlinirea dragostei și triumful binelui.
Secretar literar: Asistând la repetiție am constatat că povestea este trecută printr-un malaxor regizoral, ce combină elemente tradițional scenice cu fapte, personaje și aluzii, care sunt atemporali. Rezultatul pare a fi un produs emoțional și plin de artistism educațional, recomandabil nu numai copiilor dar și părinților. Mai aproape de ziua 7 noiembrie, când se planifică proaspăta prezentare a povestii, voi relua discuția cu regizorul nu doar pentru a trezi curiozitatea spectatorilor, dar și a Vă descoperi lumea basmelor din care se inspiră Ion Ambrosi.

Urmăriți-ne în rețelele sociale
Facebook

Youtube

Instagram

Anunțuri
Ordin cu privire la aprobarea condițiilor de acces pe proprietate publică aflată în gestiunea I.P. Teatrul Național de Stat „Vasile Alecsandri”

AVIZ DE REORGANIZARE

Locuri de munca
Angajări actori

Contacte și administrație
Director general
VEACESLAV (SLAVIAN) VLAD Artist al Poporului
Director artistic
Constantin Stavrat Artist al Poporului
Adresa
3100 mun. Bălți, Piața Vasile Alecsandri 1
Telefon
+373 (231) 2-00-05
Rezervarea biletelor
+373 (231) 2-20-83
E-mail
tnb@tnb.md
Sponsorii