Inaugurarea plăcii comemorative „Anatol Pînzaru, Artist al Poporului”

Inaugurarea plăcii comemorative „Anatol Pînzaru, Artist al Poporului”

1 septembrie este ziua memorabilă, când lumina soarelui a mângâiat creștetul viitorului mare regizor și actor Anatol Pînzaru. Această lumină fusese darnică cu pruncul, urzindu-i un viitor strălucit: personalitate marcantă prin impactul major asupra Artei Teatrale. Fiecare spectacol jucat sau montat de Anatol Pînzaru reprezintă un urcuș în istoria TNB-ului „V. Alecsandri” și a teatrului românesc de pretutindeni.

Setea artistului de a cunoaște mai multe despre teatru și lucrurile ce se petrec în culise l-a motivat să se înscrie la Institutul de Stat al Artei Teatrale din Moscova (GHITIS), avându-l în calitate de profesor pe renumitul regizor și pedagog Andrei Goncearov. Revenind acasă, tânărul Anatol produce o schimbare radicală în aria culturii urbane. Regizorul trezește interesul bălțenilor de a veni la teatru și a gusta din deliciul spectacolelor. Pe post de regizor montează peste 80 de spectacole la Bălți, Cahul și Turda (România), oferind publicului în cei 50 de ani de activitate o varietate de piese semnate de autori clasici și contemporani români de pe ambele maluri ale Prutului, dramaturgi occidentali și ruși. Stilul regizoral al lui Anatol Pînzaru („Sărmanul meu Marat” de A. Arbuzov, „Trei crai de la răsărit” de B.- P. Hasdeu, „Despot-Vodă” de V. Alecsandri, „Străinul” de P. Cărare etc.) este adecvat conceptului dramaturgic, utilizând variate mijloace scenice (realiste, grotești, muzicale ș.a.). În repertoriul său figurau opere universale și naționale atât clasice, cât și de actualitate : Molière, Calderon de la Barca, Remarque, A. Ostrovski, A. Arbuzov și mulți alții. În unul din articolele sale Alexei Marinat scria:„mă simt îndatorat cu o mărturisire față de Anatol Pînzaru…m-am născut ca dramaturg la Teatrul „ Vasile Alecsandri” datorită omului de artă și regizorului Anatol Pînzaru.” Petru Balan, Maestru în Artă menționa că „pe parcursul unei jumătăți de secol Anatol Pînzaru cu montările sale se înscrie perfect în repertoriul Uniunii Europene a Teatrelor…” Ion-Gh. Șvitchi i-a făcut următoarea caracteristică:„ Ca regizor-diplomat și director de teatru, Anatol a determinat o nouă orientare în artă…a marcat o perioadă de rezistență în cultura națională, dar și un memorandum în contextul civilizației europene.”Despre talentul lui au scris și Petru Cărare, Mihai Prepeliță, Pavel Proca, Iulian Codău, mulți alți corifei consacrați misterului scenic. Cărțile: Autograf pe cortina Teatrului Național „Vasile Alecsandri”( Uniunea Teatrală din Moldova), „Anatol Pânzaru” bibliografie (BMB ”E. Coșeriu”); Lidia Noroc – Pînzaru bibliografie (BMB ”E. Coșeriu”) sunt comori din care putem cunoaște viața și truda actorului, regizorului, colegului, prietenului și familistului Anatol Pînzaru.

…Ce rămâne în urma unui Om de artă, a unui actor și regizor… ARTA!..De a iubi viața aplaudată din scenă, Iar în cazul lui Anatol Pînzaru mai rămâne și o solemnitate de bronz: placa comemorativă ce va fi inaugurată în ziua lui de naștere, devenită și zi de comemorare și omagiere în prezentul 2020

Pentru conformitate Ludmila Cerguță.

Urmăriți-ne în rețelele sociale
Facebook

Youtube

Instagram

Anunțuri
Ordin cu privire la aprobarea condițiilor de acces pe proprietate publică aflată în gestiunea I.P. Teatrul Național de Stat „Vasile Alecsandri”

AVIZ DE REORGANIZARE

Locuri de munca
Angajări actori

Contacte și administrație
Director general
VEACESLAV (SLAVIAN) VLAD Artist al Poporului
Director artistic
Constantin Stavrat Artist al Poporului
Adresa
3100 mun. Bălți, Piața Vasile Alecsandri 1
Telefon
+373 (231) 2-00-05
Rezervarea biletelor
+373 (231) 2-20-83
E-mail
tnb@tnb.md
Sponsorii