La aniversarea a 61-a EufrosinieiCapmari, Artistă Emerită: La mulți ani!

„Nu există alt Rai decât jocul!”

Iau la răsfoit Enciclopedia „Personalități Bălțene”, ediția anului 2018, pentru a găsi pagina la care autorii Jitaru au plasat schița verbală a dnei EufrosiniaCapmari, Artistă Emerită. Între cei peste 500 de nume notorii (începând cu secolul XVIII și terminând cu cel prezent) eroina acestui articol ocupă soclul celei de-a 83-a fotografii. Privesc portretul ei – o doamnă distantă. Dar cunoscând-o personal, îmi dau seama ca această fotografie, într-un fel, o depărtează de cum e în realitate. Care realitate? Cea din scenă, cea din culise, cea din prejma prietenilor ori a simplilor trecători din Piața Teatrului Național „ Vasile Alecsandri”, celor care recunosc actrița și o salută cu venerație…
S-o luăm pe rând. Dna Eufrosinia, anul acesta, poartă un fel de nimb de raze generoase a celor 61 de ani împliniți. Și colegii ei de teatru se miră cât de elegantă și suplă, și fină poate fi o femeie la această vârstă. Aerul acesta al unei noblețe native îl avu dintotdeauna. Cred că nu fiecare rol i se potrivi pe mănușa ei aristocrată. Dar ea e Artistă cu literă mare și rolurile se bucură a fi ofranda ei. Artista EufrosiniaCapmari cucerește scena și spectatorul, nu fără efort intelectual, desigur, dar mai mult grație unei intuiții și a unei capacități de sacrificiu în numele spectatorului. Scriu acum și o revăd în recentul spectacol „Retro”, unde joacă rolul unei doamne în vârstă, femeie paznic, care în singurătatea ei ar dori să mențină o relație pe linia de plutire a unei tovărășii sufletești. Tandrețea pe care o oferă ea eroului principal din piesă o remarcă personal în profunzime. Discursul ei scenic poartă amprentele sentimentului de căldură și încredere dincolo de orice interes particular. Și toate – sunt jucate cu atâta naturalețe, încât orice spectator va memoriza eroina din spectacol, în ideea că de fapt omul, EufrosiniaCapmari, își deschide forul său interior… înzestrând eroina cu propriile calități. Și totuși, înainte de a puncta în continuare cunoașterea Artistei, să dăm citirii scurtului ei portret biografic:
CAPMARI, Eudochia (23.09.1958, s. Moara de Piatră, Drochia), actriţă de teatru. Artistă Emerită a R. Moldova. Studii: Institutul de Arte „Gavriil Musicescuˮ, actualmente Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău (1980). Activitatea profesională: actriţă la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Bălţi (1981-prezent). De-a lungul carierei artistice pe scena Naţionalului bălţean (36 de ani), a avut peste 60 de roluri în zeci de spectacole atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. Roluri memorabile: Lina în „Millo director sau Mania posturilorˮ de V. Alecsandri; Afrodita în „KirZuliaridiˮ de V. Alecsandri; Tamara Andreevna în „Frunza de la urmăˮ de A. Cibotaru; Carmina în „Despot-Vodăˮ de V. Alecsandri; Dorina în „Idolulˮ de Elena Damian; Bătrâna în „Hoţul cinstitˮ de V. Butulescu; Iulia în „Ovidiuˮ de V. Alecsandri; Alba-Pădureanca în „Împăratul de paieˮ de Gh. Calamanciuc; Anişoara în „Preşulˮ de I. Băieşu; Florina în „Flori în doiˮ de I. Puiu; Victoria în „Patru suroriˮ de Gh. Truţă; Elena Sergheevna în „Dragă doamnă profesoarăˮ de L. Razumovskaia. Jocul lucid, de o mare eleganţă şi prestanţă al EufrosinieiCapmari (Ureche) a fost remarcat atât de regizorii Anatol Pînzaru, Silviu SilvianFusu, Nadejda Aroneţkaia, cât şi de dramaturgii şi criticii de teatru Mihai Coţofană (Este o interpretă de mare sensibilitate şi expresivitate), Gheorghe Cincilei (Interpretează cu patetism eroine pline de energie şi pasiune), Nicolae Bătrânu (Interpretă de sensibilitate şi rafinament intelectual), Pavel Proca (Dotată cu inteligenţă şi sensibilitate, remarcabilă prin stilul de interpretare modern, spiritualizat, adaptat unui repertoriu variat şi complex). Premii şi distincţii: Titlul onorific „Artist Emerit al Republicii Moldovaˮ (2005), „Cetăţean de Onoare al satului Moara de Piatrăˮ (2011), Premiul şi Medalia Anatol Pînzaruˮ (2014), Premiul UNITEM (2018).
EufrosiniaCapmari, la momentul scrierii acestui articol, se afla în repetiția spectacolului „Retro”, spectacol care a adunat aplauze în scena Teatrului „Nottara” și pe 25 curent urmează a fi prezent în scena TN „. Eminescu” din Chisinau. Emoția o copleșește, nu doar că publicul Reuniunii Teatrelor Naționale ar fi putut fi pretențios, dar pentru că știindu-i firea, îmi imaginezi cât este de responsabilă. Această trăsătură definitorie de caracter au constatat-o mulți alții înaintea mea. Dar cred că cel mai emoționant a sesizat-o Pavel Proca, care înregistrase cu artista un monolog:
„Vreau să joc! Poate fi alt rai decât jocul? În numele Lui nu mi-e frică de nimeni… Mă închin cu pietate în fața Mariei Tale. În fața Scenei. Pentru că ai fost, pentru că ești, pentru că vei fi!”
Și scena îi mulțumește pentru fidelitate. O atrage și o ademenește, pentru că artista se dăruiește scenei până la ultimul gest… Așa precum se întâmplă și în spectacolul „Crăiasa Zăpezilor”, în care Eufrosinia Ureche joacă rolul Zânei de Pădure, protectoarea florei de la înghețurile nemiloasei crăiese. Fiindcă însăși făptura actriței emană căldură, coroana cea de flori o poartă ca o veritabilă zână de povești, care domnește peste anotimpuri. Și când face ultimii pași spre culise, având în pază florile-personaje, deja nu i se mai văd faldurile rochiei de zână… sala, câteva clipe, admiră doar – mâna ei, cu gest suveran și protector. Nu fiecare, cititor sau spectator, își poate închipui câtă măiestrie trebuie să posezi, ca să exprimi, doar printr-un gest caracterul eroului, mite câtă trudă să depui pentru a interpreta cântecele, coregrafia, textul! Cei care văd produsul teatral final trăiesc miracolul întrupării actoricești, dar minunea naturaleței se poate trăi doar grație contribuției asidue, efortului atât fizic cât și spiritual al interpretului. Actorul zi de zi se consacră altei vieți, altui destin… lăsând Eu-l propriu în culise. EufrosiniaCapmari își trăiește frumos și cu generozitate abandonul Eu-lui în cele peste 90 de spectacole, care întregesc noțiunea ei de Rai, vorba artistei: „ Nu există alt Rai decât jocul!”
Ludmila CERGUȚĂ

Urmăriți-ne în rețelele sociale
Facebook

Youtube

Instagram

Anunțuri
Ordin cu privire la aprobarea condițiilor de acces pe proprietate publică aflată în gestiunea I.P. Teatrul Național de Stat „Vasile Alecsandri”

AVIZ DE REORGANIZARE

Locuri de munca
Angajări actori

Contacte și administrație
Director general
VEACESLAV (SLAVIAN) VLAD Artist Emerit
Director artistic
Constantin Stavrat Artist al Poporului
Adresa
3100 mun. Bălți, Piața Vasile Alecsandri 1
Telefon
+373 (231) 2-00-05
Rezervarea biletelor
+373 (231) 2-20-83
E-mail
tnb@tnb.md
Sponsorii