Vasile Alecsandri se naște pe 21 iulie 1821

Vasile Alecsandri se naște pe 21 iulie 1821 Ne mai rămâne un singur an până la cei jubiliari 200 de la nașterea protagonistului Teatrului nostru. Dramaturg clasic, folclorist, om politic, ministru, diplomat, academician român, membru fondator al Academiei Române, creator al teatrului românesc și a dramaturgiei naționale, geniul lui Vasile Alecsandri dăinuie peste secole.

Teatrul nostru are onoarea de a purta numele  lui Vasile Alecsandri din anul 1966 Iar în 1990 printr-o decizie a Guvernului, Teatrului „Vasile Alecsandri” – primului din republică – i se conferă statut de „Național”. E de menționat că premiera tânărului colectiv dramatic a fost piesa „Chirița în Iași sau Două fete și-o neneacă”, în regia lui Boris Harcenco. Se întâmpla evenimentul cu 63 de ani în urmă. Din acea distribuție făceau parte renumiții actori: Mihai Volontir, Anatol Pînzaru, Iulian Codău, Veronica Savca, Victor Ciutac, etc. De atunci și până în prezent în scena bălțeană au văzut lumina rampei  sute de spectacole alecsandriene; premiera „o sută” adunând aplauze la 17 mai 1981 cu spectacolul „Millo-director” și „Kir Zuliaridi”. Fiecare stagiune teatrală la Bălți tinde a prezenta dramaturgia protagonistului. Astăzi, fie și la distanța impusă de pandemie, actorii Teatrul Național„ Vasile Alecsandri” aduc un omagiu literar poetului lecsandri, a cărui vers vibrează armonios peste secole, urmând a Vă prezenta și un spectacol din dramaturgia lui Vasile Alecsandri.

Veaceslav Vlad, director general

https://youtu.be/WYlBUt2BjHI
Urmăriți-ne în rețelele sociale
Facebook

Youtube

Instagram

Anunțuri
Ordin cu privire la aprobarea condițiilor de acces pe proprietate publică aflată în gestiunea I.P. Teatrul Național de Stat „Vasile Alecsandri”

AVIZ DE REORGANIZARE

Locuri de munca
Angajări actori

Contacte și administrație
Director general
VEACESLAV (SLAVIAN) VLAD Artist al Poporului
Director artistic
Constantin Stavrat Artist al Poporului
Adresa
3100 mun. Bălți, Piața Vasile Alecsandri 1
Telefon
+373 (231) 2-00-05
Rezervarea biletelor
+373 (231) 2-20-83
E-mail
tnb@tnb.md
Sponsorii