Emilia Lupan: Actoria este profesia tuturor profesiilor

LUPAN, Emilia (Melania) (21.08.1949, s. Roșcana, Anenii Noi, RSSM, URSS), actriță de teatru. Una dintre actrițele de marcă ale teatrului național. Joc lucid, de o mare eleganță. A absolvit Școala Medie nr. 13, actualmente Liceul Teoretic „Bogdan Petriceicu-Hasdeu” din Bălți. Cursurile Studioului Experimental de Actori al Studioului „Moldova-Film” (neterminate). Din 1970 este angajată în trupa Teatrului „Vasile Alecsandri” din Bălți. În cei circa 50 de ani de activitate scenică , a realizat peste 90 de roluri, cea mai mare parte dintre ele fiind principale. Roluri de femeie meridională frumoasă, elegantă și nurlie, plină de vitalitate răzbătătoare, inteligentă, în care s-a impus prin personalitate și temperament. A realizat chipuri veridice ale unor femei din popor: mătușa Frosea („Străinul” de Petru Cărare), leleaMaria („Frunza de la urmă” de Arhip Cibotaru), Stepanida („Bani pentru Maria” de Valentin Rasputin), Milașa („Țara Aigul” de Mustai Karim), Ioana („Osânda” de Ion Puiu). Un joc expresiv a demonstrat și în unele roluri din dramaturgia clasică: Afrodita, Luxița și Carmina („Kir Zuliaridi”, „Millo-director” și „Despot-Vodă” de Vasile Alecsandri), Ustina Naumovna („Corb la corb nu scoate ochii” de Aleksandr Ostrovski), Sonea („Oameni energici” de Vasili Șukșin). Se impune diapazonul său deosebit de vast al facultăților de transpunere scenică, descifrarea celor mai diferite caractere dramatice, începând cu Luxița Fespezanca („Agaghi Flutur” de V. Alecsandri), Veta („O noapte furtunoasă” de Ion Luca Caragiale), personaje prin excelență comice și continuând cu Hecuba („Sfârșitul Troiei” de Walter Jens după „Troienele” de Euripide), cu Lysistrata („Lysistrata” de Aristofan). Ajunge în cele din urmă la Oltea („Oltea” de Andrei Strâmbeanu), poate cel mai complex chip dintre cele create anterior. Premii și distincții: Medalia „За трудовую доблесть” (Pentru eroism în muncă, 1976); titlurile onorificede „Artistă Emerită din RSSM” (1985) și „Artistă a Poporului din Republica Moldova (2009); medalia „Meritul Civic” (2000); numeroase premii din partea Naționalului bălțean, UNITEM și a Ministerului Culturii al R. Moldova.La Gala Premiilor UNITEM (2005) i s-a înmânat Premiul „Cea mai bună actriță a anului”, pentru rolul Olteadin piesa omonimă de Andrei Strâmbeanu, regia Silviu Silvian Fusu.Bibliografie: Literatura și arta Moldovei. Enciclopedie (în două volume), vol. I, p. 429, Chișinău, 1985-1986; Valentin Jitaru, Lucian Jitaru Personalități bălțene. Enciclopedie, p. 218-219, Chișinău, 2018.
Actriţa Emilia Lupan a avut amabilitatea de a răspunde la câteva întrebări cu prilejul aniversării a 70-a de la naștere și a 59-a de activitate scenică:

V. J. — Dragă Emilia Lupan, sunt fanul Dvs. de 50 de ani. V-am admirat și continui
să vă admir în toatespectacolele, începând cu primul rol Smărăndița în piesa „Dragostea din mai” de Alexei Marinat, regia Anatol Pînzaru (1970) și terminând cu recentul rol: Roza Aleksandrovna Pesocinskaia în piesa „Retro” de Aleksandr Galin, în regia lui Sandru Cozub (2019). Sunt curios să aflu, cum ați ajuns de la Roșcana la Bălți, pe scena Teatrului Național „Vasile Alecsandri”?
Emilia Lupan: — A fost o cale lungă, sinuoasă cu multe surprize plăcute și neplăcute. Dat fiind că tatăl meu a fost specialist în drumuri auto, eram nevoiți să locuim în mai multe localități: Roșcana, r-nul Aneni Noi; Ghindești, r-nul Florești; Răciula, r-nul Călărași, , Șendreni,r-nul Nisporeni, Ungheni, ajungând în cele din urmă la Bălți. Bunul meu tată mă alinta mult, spunându-mi cu duioșie „Dragul meu avtodorojnik! Dorința lui supremă era să devin specialist în drumuri auto. În ciuda visului meu de a deveni artistă, am fost înmatriculată, bineînțeles la insistența tatălui, la Tehnicumul, azi Colegiul de Transporturi din Chișinău. Eram doar câteva fete. Toate disciplinele erau predate în limba rusă. Cu toate că eram absolventă a Școlii Medii nr. 13 din Bălți, studiile în rusește erau un chin pentru mine, nemaivorbind că această specialitate nu-mi era pe placul meu. Înțelegându-mi starea în care mă aflu, mama vine la Chișinău și mă ia acasă. Tatăl, fiind șef al Direcției De Construcții de Drumuri, mă angajează ca dispecer. Știu una și bună – eu m-am născut artistă. Sunt profund recunoscătoare tuturor celor care au observat aptitudinile mele artistice și m-au ajutat să le realizez. I-aș aminti aici pe învățătoareaMatriona Matveevna din Răciula, pe care am invitat-o la un spectacol în timpul unui turneu în raionul Călărași, pe diriginta claseiAna Nichiticina Hangan, profesoară de chimie, diriginta noastră de clasă de la Școala nr. 13 din Bălți, care m-au încurajat în aspirațiile mele de a-mi dezvolta aptitudinile artistice, pe Vadim Vilski, conducătorul artistic al Studioului Experimental de Actori al Studioului „Moldova-Film”, pe actorul Aleksandr Bari, conducătorul cercului dramatic de la Palatul Pionierilor din Bălți, de la care am aflat multe secrete ale artei actoricești. În cele din urmă, îmi amintesc cu un respect deosebit de actorii Victoria Bevziuc și Valeriu Calancea, care m-au sfătuit și m-au pregătit să particip la un concurs pentru ocuparea unui post vacant de actor la Teatruldin Bălți. La 29.04.1970, în sfârșit visul meu s-a realizat: am fost angajată ca actriță. Iar la 16 mai 1970, am evoluat pentru prima dată ca actriță profesionistă în fața locuitorilor din satul Petrești, Fălești, în primul meu rol Smărăndița în piesa „Dragostea din mai” de Alexei Marinat, regia Anatol Pînzaru.

— Și totuși de ce anume actoria?
Emilia Lupan: — Foarte simplu, deoarece actoria este profesia tuturor profesiilor.
— Care este secretul siluetei Dvs. de invidiat?
Emilia Lupan: — Nu am nici un secret. Pur și simplu mănânc mai puțin și mă mișc mai mult. Beau apă înainte de fiecare masă.
— Credeţi că Teatrul din Bălți mai are viitor?
Emilia Lupan: — Da, cu siguranță! În pofida atitudinii proaste a guvernanților de la Chișinău. Atâta timp cât în spatele nostru, a veteranilor teatrului, activează așa actori talentați și inimoși ca: Ciprian Răcilă și Irina Țăruș, Ina Ilașciuc-Ungureanu și Onorina Tănase-Burlacu, Pavel și Natalia Lupăcescu, Ala Rusu și alții cred în viitorul scenei bălțene.
— Știu că aveți doi copii. Ambii au studii serioase de actorie. Diana a fost
aleasă Miss Bălți! Nu avea decât vârsta de 14 ani. Ce mai fac ei?

Emilia Lupan: — Mulțumesc, o duc bine. Băiatul, Aurel Lupan, după ce a absolvit renumita Școală-Studio „V. Nemirovici-Dancenko” a Teatrului Academic „A.P. Cehov” (MHAT) din Moscova a activat ca actor câțiva ani la Bălți. După absolvirea Seminarului Teologic din Kiev, în prezent, el activează la o parohie din regiunea Voronej. Fiica, Diana, a absolvit Academia de Teatru și Film din București. Timp de 11 ani a activat ca actriță la Teatrul din Constanța. E căsătorită cu un căpitan de corabie. În prezent, ea activează la o clinică privată de psihiatrie din București. Anul acesta nepoțica, Anastasia, a absolvit liceul. Vrea să urmeze o facultate-două.
— Ce sfaturi le-ați da tinerei generaţii, celor care vor să devină actori?
Emilia Lupan: — Să se gândească bine înainte de a o face! Pentru că e o meserie grea. Pentru a deveni „un maestru în meseria ta“ trebuie să te conduci după citatul marelui inventator englez: „Geniul este un procent de inspirație și nouăzeci și nouă de procente de transpirație”. Această maximă e chezășia succesului în toate profesiile, dar mai ales în actorie.Încă un citat edisonean care e valabil pentru toți: „Cele trei lucruri esenţiale pentru a înfăptui ceva care să merite osteneală sunt munca stăruitoare, perseverenţa şi bunul-simț”.
A consemnat: Valentin Jitaru
(„Literatura și arta” din 21.08.2019)

Мы в социальных сетях
Facebook

Youtube

Instagram

Объявления
Ordin cu privire la aprobarea condițiilor de acces pe proprietate publică aflată în gestiunea I.P. Teatrul Național de Stat „Vasile Alecsandri”

AVIZ DE REORGANIZARE

Вакансии
Angajări actori

Контакты и администрация
Director general
VEACESLAV (SLAVIAN) VLAD Artist al Poporului
Director artistic
Constantin Stavrat Artist al Poporului
Adresa
3100 mun. Bălți, Piața Vasile Alecsandri 1
Telefon
+373 (231) 2-00-05
Rezervarea biletelor
+373 (231) 2-20-83
E-mail
tnb@tnb.md
Спонсоры